Processen automatiseer je zo veel mogelijk met standaardsoftware. Dat betekent namelijk dat je een bewezen applicatie hebt die een best practice hanteert, betrouwbaar is en doorontwikkeld wordt. Helaas ligt er niet voor elk vraagstuk in jouw organisatie standaardsoftware op de plank die voldoet aan jouw behoeften. Met maatwerk kun je dit oplossen, maar hier zitten vaak best wat haken en ogen aan. Biedt low-code voor jou de uitkomst?
Wat is low-code?
Low-code is een visuele methode van software ontwikkelen. In een studio-omgeving wordt door het ontwikkelteam een bedrijfsapplicatie ontworpen door bouwstenen te gebruiken in plaats van kilometers programmeercode te schrijven. Hierdoor ontstaat een laag van abstractie waardoor de complexe code naar de achtergrond verdwijnt.
Deze manier van software ontwikkelen heeft veel voordelen. Met name als de kern van de organisatie wordt geautomatiseerd met een krachtig ERP-systeem zoals dat van AFAS en eventuele branchespecifieke applicaties zoals een elektronisch patiëntendossier (EPD) in de gezondheidszorg of een leerlingvolgsysteem (LVS) in het onderwijs. Juist dan ontstaat er een waardevolle kans om met low-code specifieke applicaties te ontwikkelen en verschillende voordelen te ontketenen.
De vijf voornaamste voordelen leggen we hieronder graag aan je uit.
1. Sneller software ontwikkelen
Met low-code software laten ontwikkelen betekent dat je gebruikmaakt van een platform dat je in alle benodigde bouwstenen voorziet. Deze bouwstenen vereisen veelal geen enkele regel code om met elkaar samen te werken. Je bent dus veel meer bezig met het bij elkaar brengen van bestaande componenten in plaats van deze componenten te ontwikkelen in code. Dat betekent dat je 10 keer sneller kunt ontwikkelen met 70% minder middelen.
2. Wendbaar inspelen op verandering
Als de snelheid van ontwikkelen omhoog gaat, dan betekent dit dat je ook adequaat in kunt spelen op verandering. Die verandering kan gedreven worden door interne factoren, maar ook door externe factoren zoals veranderende wet- en regelgeving. Met standaardsoftware ben je gebonden aan de bereidwilligheid van de softwareleverancier om tijdig te voorzien in de veranderende omstandigheden. Met maatwerkapplicaties in low-code heb je zelf controle over hoe en wanneer je hierop inspeelt. Je bent dus veel wendbaarder, kunt effectief inspelen op verandering en je kan zo snel mogelijk voldoen aan compliance.
3. Samenwerking tussen business en IT
Bij het ontwikkelen van maatwerksoftware is het belangrijk dat het specifieke vraagstuk van de business wordt vertaald naar functionele wensen die de IT kan implementeren in de software. Met modelleertalen zoals UML is het mogelijk om een universele taal te adopteren waarin de twee werelden van business en IT samenkomen. Alsnog worden er verschillende talen gesproken, en sommige details raken “lost in translation”. Omdat je met low-code visueel software ontwikkelt, heeft iedereen dezelfde visie van de werkelijkheid. En omdat je sneller kunt ontwikkelen, kan je met veel kleine stappen in no-time een eerste versie opleveren die je daarna stapsgewijs verder kunt ontwikkelen.
4. Grip op shadow IT
Als een organisatie niet goed kan voldoen in de behoefte van de business op het gebied van IT, dan bestaat de kans dat ze hun eigen plan trekken en zelf oplossingen gaan zoeken. Traditiegetrouw valt men dan snel terug op Excel of online tools die je gratis op het internet kunt vinden. Dat is fijn voor de acute behoefte van de business, maar potentieel het doodvonnis van de IT-afdeling die verantwoordelijk is voor grip en controle op systemen en data. Dankzij low-code is de IT-afdeling in staat om snel en adequaat te voorzien in de acute behoefte van de business, zonder al te veel resources kwijt te zijn bij de ontwikkeling daarvan. En zodra een applicatie zijn vruchten afwerpt, dan is de keuze makkelijker te maken om ermee verder te gaan en meer tijd te investeren.
5. Faciliterend voor innovatie
De domeinexperts uit de business staan in de voorlinie van jouw organisatie en zijn dus fantastisch in staat om nieuwe kansen te spotten. Maar helaas kan je met traditionele methodes van software ontwikkelen niet elke kans najagen, want dan lopen de kosten wel erg op. Gelukkig kan je met low-code snel en kosteneffectief een “proefballonnetje oplaten”. Met de eerste minimale versie van jouw applicatie kan je de meerwaarde bewijzen en feedback ervaren. Daarmee kan je vervolgens rechtvaardigen om door te pakken en verdere innovatie aan te jagen.
Je merkt het al, er schuilen veel voordelen in de toepassing van low-code. Afhankelijk van jouw uitdagingen is een business case voor de inzet van maatwerksoftware op deze manier snel gemaakt. Met onze methode en ervaring kunnen we je goed helpen om een sterke business case te maken voor de rest van jouw organisatie.
Nieuwsgierig naar wat low-code voor jou kan betekenen?