Ruimte voor nieuwe ideeën

Koen: “ddots heeft een open cultuur waar de beste ideeën winnen”

Alweer vijf jaar geleden stapte Koen Freriks bij de KWEEKERS Groep binnen. Op dat moment was hij één van de eerste collega’s. Na een aantal jaren als Consultant besloot hij zich toe te leggen op het ontwikkelen van maatwerkapplicaties bij het label MOOQE. Dat was het moment dat nieuwe ideeën opborrelden, kansen gesignaleerd én benut werden. Het nieuwe label, ddots, werd geboren. Inmiddels is Koen al anderhalf jaar Technisch Directeur van ddots. In dit verhaal neemt hij je mee in alle hoogtepunten en ontwikkelingen die hij tot nu toe met ddots heeft beleefd.

Van KWEEKERS naar MOOQE naar ddots

Je kunt Koen het beste beschrijven als een bezige bij. Het gros van zijn tijd besteedt hij het liefste aan zijn grootste hobby: werken voor én bouwen aan ddots. Daarnaast probeert hij drie à vier keer in de week te sporten, speelt hij gitaar en heeft hij nog een eigen webshop. Stilzitten staat niet in zijn woordenboek. Dat is ook wel te merken aan de stappen die hij binnen zijn carrière heeft gezet.

Na het afronden van de studie Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht werd Koen al snel onderdeel van team KWEEKERS. Koen: “Ik besloot het avontuur aan te gaan bij KWEEKERS omdat ik daar direct kon starten als Consultant. Ik kreeg de ruimte om te ontdekken, fouten te maken en hiervan te leren. Ik ben begonnen met het traineeship AFAS Consultancy. Vanuit daar is het heel snel gegaan.” De snelheid waarmee Koen stappen heeft gemaakt is niet onopgemerkt gebleven. Na een aantal jaar als Consultant voor KWEEKERS maakte hij de stap naar Developer voor het label MOOQE. In die periode ging hij intensief aan de slag met de U-Turn. Deze ervaring liet Koen beseffen dat er meer mogelijk zou zijn. MOOQE biedt namelijk uniek maatwerk voor haar klanten, wat onderhoudsintensief is. Daar lagen kansen. Koen besloot zich in low-code te verdiepen en te onderzoeken welke voordelen dit zou kunnen bieden.

Samenwerking met Gerard: de gouden zet

Vanuit de aandeelhouders van KWEEKERS kreeg Koen de mogelijkheid om drie dagen per week onderzoek te doen naar de mogelijkheden van low-code. Na een lange onderzoeksperiode gaf Koen hier een presentatie over. In deze presentatie besprak hij verschillende casussen, de voor- en nadelen van low-code, maar vooral de kansen die het platform bood. En waarom hij de aangewezen persoon was om die kansen te gaan benutten. Koen: “Na de presentatie heb ik samen met de aandeelhouders besloten om van start te gaan met de implementatie van low-code. In 2020 startte ik met onderzoeken welke specifieke mogelijkheden er waren. In dezelfde periode kreeg ik een managementrol aangewezen voor MOOQE, was ik Product Developer én Consultant tegelijkertijd. Een half jaar lang lag mijn focus dus niet volledig op het ontwikkelen van het nieuwe label. Toen Gerard erbij betrokken raakte, besloot ik de switch te maken: samen met hem wilde ik mij volledig gaan richten op het ontwikkelen van ddots.”

Dit blijkt achteraf de gouden zet te zijn geweest. Samen met Gerard, Algemeen Directeur van ddots, vormt hij hét perfecte duo. Koen: “Voordat de samenwerking met Gerard van start ging, kende ik hem enkel van gezicht via AFAS. Bij onze allereerste kennismaking zijn we direct vier uur met elkaar gaan brainstormen. We merkten al vrij snel dat een persoonlijke klik aanwezig was. Dat is voor mij met zowel klanten als collega’s heel belangrijk. De synergie zorgde ervoor dat Gerard en ik heel open met elkaar konden én kunnen communiceren. Dat vormt de basis voor onze goede samenwerking. Het fundament wat toen op die avond is aangelegd, merk je vandaag de dag nog steeds. Afgelopen december zijn Gerard en ik samen op werkvakantie geweest. Op deze vakantie hebben we gelachen en gewerkt. Typisch voor ons als duo. Naast het harde werken kunnen we het ook zeker gezellig hebben samen.”

“Mendix had vertrouwen in de potentie van ddots”

Voordat ddots officieel gelanceerd kon worden, was het noodzakelijk om een keuze voor een low-code platform te maken. Tijdens de onderzoeksperiode analyseerde Koen verschillende mogelijkheden. Het werd Mendix. “Uiteindelijk is de keuze voor Mendix gemaakt op basis van twee belangrijke kenmerken”, vertelt Koen. “Het eerste wat mij direct opviel was het fijne contact met Mendix. Mendix is een Nederlands bedrijf dat goed bereikbaar is. Zij zagen de potentie van ddots en wilden graag de samenwerking met ddots aangaan. Mendix gaf ons vanaf het begin vertrouwen en wilde graag investeren. De kracht van onze samenwerking wordt met de dag alleen maar sterker. De tweede factor die belangrijk was voor onze keuze, was de mate van techniek. Op dat moment bood Mendix de beste mogelijkheden. Ik kon direct casussen oplossen die op dat moment bij onze klanten speelden.”

De unieke ddots cultuur

Dat ddots in een korte periode een immense groei heeft doorgemaakt kan niemand ontkennen. Als je het Koen vraagt, heeft dit mede te maken met de cultuur die er bij ddots heerst. Koen: “We zijn gestart met onze eerste projecten zonder enige hulp van anderen. We hebben online trainingen gevolgd en zijn op basis van deze informatie aan de slag gegaan. De eerste tien projecten hebben we met onze eigen kennis opgepakt. Dat is heel gaaf. Gaandeweg zijn we gaan groeien in professionaliteit. De applicaties die we nu neerzetten zijn ‘next-level’. Deze ontwikkeling hebben we te danken aan de unieke ddots cultuur. Binnen ons bedrijf heerst een open cultuur, waar de beste ideeën winnen.”

Het ontstaan van deze ideeën gebeurt in een team waar iedereen voor elkaar klaarstaat. Waar iedereen bereid is om een stapje extra te zetten en waar interesse in elkaar centraal staat. “Bij ddots geven we iedereen de kans om initiatief te kunnen nemen”, vertelt Koen. “Zo geven we per kwartaal iedere collega een opdracht die ze op eigen initiatief mogen uitrollen. Deze vrijheid en verantwoordelijkheid geeft men energie. Op deze manier bouwen we samen, als één team, aan ddots.”

Een scherpe toekomstvisie: verhogen van kwaliteit en bieden van stabiliteit

Concrete doelen stellen en een scherpe toekomstvisie: daar zijn we bij ddots niet bang voor. Koen: “In het begin lag de focus op leren omgaan met Mendix en groeien met ddots. Vanaf nu willen we gaan focussen op het verhogen van de kwaliteit en het bieden van stabiliteit. We worden volwassener. Dit merk je ook aan de ontwikkeling van onze collega’s. We hebben projectmanagers in huis die boven op de processen zitten om de efficiëntie te bewaken. Onze Consultant Joeri kan nu zelfstandig technisch zeer sterke applicaties bouwen. Inmiddels zijn we ook gestart met ons eigen traineeship om ervoor te zorgen dat we de nieuwe collega’s de basis kunnen bieden die ze nodig hebben. Allemaal ontwikkelingen die bijdragen aan de professionaliteit van ddots. In het aankomende jaar willen we concreet gaan focussen op het uitbreiden van de community. Zo hopen we dat steeds meer organisaties binnen het AFAS-landschap gebruik gaan maken van Mendix.”

Trots op de ontwikkelingen van collega’s

In de afgelopen anderhalf jaar zijn er volgens Koen te veel hoogtepunten geweest om allemaal apart te benoemen. Hetgeen waar hij meeste trots op is, is de ontwikkeling die zijn collega’s hebben doorgemaakt. Koen: “Een van onze eerste collega’s Joeri heeft zonder een officiële opleiding binnen een half jaar tijd de Mendix Advanced certificering binnengesleept. Daar ben ik trots op. Je ziet dat mensen nu kunnen uitblinken in de dingen waar ze in willen uitblinken. We hebben een team staan dat zelf applicaties kan gaan bouwen. Om het bedrijf zulke grote stappen te zien maken, dat is ontzettend gaaf.”

Word lid van team ddots

Zie jij het zitten om samen met een jong en dynamisch team te werken aan een snelgroeiend ddots? Klik op onderstaande button en bekijk snel al onze openstaande vacatures!

ddots brochure mockup

Download jouw ddots brochure