Trots op alle ontwikkelingen

Gerard: “Ik wil op de schouders van reuzen staan”

ddots heeft binnen anderhalf jaar tijd een bijna ondenkbare groei doorgemaakt. Deze groei was niet mogelijk zonder de juiste mensen aan het roer. Algemeen Directeur Gerard Nijboer is trots op alle ontwikkelingen die ddots en het team hebben doorgemaakt. In dit verhaal vertelt hij jullie waarom.

Oude connecties leiden tot nieuwe kansen

Maak kennis met Gerard Nijboer: de Algemeen Directeur van ddots. Samen met zijn vrouw, zoontje en twee katten woont hij met plezier in Hendrik-Ido-Ambacht. Zijn leven bestaat uit twee dingen: werken en zijn gezin. Gerard: “Ik ben heel dankbaar voor mijn leven op het moment. Ik hou ervan om veel tijd met mijn familie door te brengen. De overige uren ben ik altijd aan het werk. Ik heb namelijk van mijn hobby en mijn interesses mijn werk kunnen maken. Zo zie ik het vandaag de dag nog steeds.”

Zijn hobby en interesses heeft Gerard ontwikkeld tijdens en na zijn opleiding. Gerard: “Tijdens mijn master Informatiekunde aan de Universiteit van Utrecht kwam ik erachter dat ik productmanager wilde worden. Ik vind software en de ontwikkeling daarvan interessant. Wat ik nog interessanter vind, is het hele proces dat bij de ontwikkeling van software komt kijken. Eerst moet het product worden bedacht en ontworpen. Daarna ontwikkel je het product samen met de ontwikkelaars. Vervolgens breekt de test- en documentatiefase aan. Na het optimaliseren van de software volgt een eindproduct. En daar houdt het niet op. Het product moet namelijk ook vermarkt, verkocht, geïmplementeerd en ondersteund worden. Ik vind de hele levenscyclus van software bijzonder interessant. Daarom is het mijn hobby. Gelukkig heb ik van deze hobby uiteindelijk mijn werk bij AFAS kunnen maken.”

Na zijn studie is Gerard begonnen als Productmanager bij AFAS. Hier was hij eindverantwoordelijke voor de producten Financieel, Ordermanagement en AFAS Pocket. Binnen deze functie heeft hij geleerd hoe je goede software kan ontwikkelen, zonder zelf ook maar één regel code te schrijven. Vanuit deze hoedanigheid is hij uiteindelijk in contact gekomen met KWEEKERS. KWEEKERS is opgericht door Lars, Robbert en Tanno: drie oud-collega’s van Gerard bij AFAS. Na een goede catch-up werd een nieuw idee geboren. Uit de praktijk bij KWEEKERS bleek namelijk dat er veel vraag was naar software op maat. Om een antwoord op deze vraag te kunnen bieden, was KWEEKERS-collega Koen al enige tijd bezig met marktonderzoek naar alle mogelijkheden. Via de oprichters van KWEEKERS werden de expertises van Koen en Gerard gebonden en werd ddots geboren!

Het ontstaan en de succesformule van ddots

Op een vrijdagavond, tot in de late uurtjes, werd er druk gebrainstormd over hoe vorm te geven aan de nieuwe startup. “Koen heeft ervoor gezorgd dat alle ingrediënten op tafel lagen”, vertelt Gerard over de oprichting. “Vervolgens zijn we in februari 2021 aan de slag gegaan met het bedrijfsplan. De visie van het product en het bedrijf moest duidelijk worden. Uiteindelijk zijn we in april 2021 live gegaan en was ddots officieel geboren. In augustus 2021 konden we van start met onze eerste projecten. Koen en ik hebben toen beide achter de knoppen gezeten. In november behaalden we onze volgende mijlpaal en werd onze eerste collega Joeri aangenomen. Vanaf daar ging het helemaal door het dak en zijn we immens gegroeid!”

Dat ddots een enorme ontwikkeling heeft kunnen doormaken is mede te danken aan de goede samenwerking tussen Technisch Directeur Koen en Algemeen Directeur Gerard. Toch was deze verdeling niet vanaf de start gelijk duidelijk. Gerard: “In de eerste kennismaking kwamen Koen en ik tot de conclusie dat wij vrij gelijk aan elkaar zijn: onze sterke punten en interesses liggen super dicht bij elkaar. Dat werd vooral tijdens het maken van de rolverdeling duidelijk. Ik had geen directe voorkeur voor welke rol ik binnen ddots wilde gaan bekleden. Wat ik wel altijd heb gezegd is dat ik op de schouders van reuzen wil staan. Ik heb altijd graag een team van reuzen achter mij staan. Een team vol sterke en zelfstandige collega’s, die met hun gecombineerde expertise elke dag voor het maximale gaan. Op deze manier kan ik het overkoepelende aanspreekpunt zijn en het product verkopen. Dat is ook wat ik Koen heb aangegeven. Als hij voor mij deze sterke reus werd, kon ik het product op de markt brengen. Dat sprak hem aan. Qua rolverdeling zijn we gekomen tot onze eigen 4 P’s: platform, product, people en process. Ik zorg voor de processen en de mensen om Koen te kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van het platform en het product. Dit is onze succesformule.”

Unieke propositie: Mendix on top of AFAS

Wat ddots volgens Gerard zo sterk maakt, is de unieke formule van Mendix gekoppeld aan AFAS. Gerard: “Wat wij inhoudelijk in Mendix bouwen kunnen anderen bedrijven ook. Wat ons uniek maakt is dat wij Mendix consultants zijn. Als consultants bedenken wij slimmere oplossingen, met de klant samen, om hun processen te optimaliseren. AFAS is hierbij ons uitgangspunt: daar komt informatie uit en gaat informatie naar toe. Bovenop de processen van AFAS kunnen wij dan uiteindelijk Mendix-applicaties bouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is de casus van Becx Verhuur. Het verhuurproces van Becx Verhuur is vrij uniek. Daar is geen standaardmodule binnen het ecosysteem van AFAS voor. Een goede aanleiding om te kiezen voor maatwerk met Mendix. In AFAS staan de voertuigen en klanten geregistreerd. Deze data heb je nodig om het verhuurproces te starten. De informatie over de voertuigen en klanten worden uit AFAS gehaald en gekoppeld aan de verhuurapplicatie, die gebouwd is in Mendix. Het verhuurproces moet uiteindelijk gefactureerd worden. Een onderdeel waar AFAS heel sterk in is. Daar sturen we de data dan weer naar terug voor het factureringsproces. Dit voorbeeld laat goed de wisselwerking tussen beide programma’s zien. Dit sterke een-tweetje maakt ons uniek op de markt.”

Vertrouwen, zelfstandigheid en vrijheid

Vertrouwen, zelfstandigheid en vrijheid: drie eigenschappen die het team van ddots kenmerkt. Gerard: “Als je met professionals werkt zijn dit de drie ingrediënten die zij nodig hebben om te kunnen floreren. Zodra je bij ddots binnenkomt krijg je vanaf de voordeur het vertrouwen, de vrijheid en de zelfstandigheid mee. Er is ruimte voor zowel groei als voor fouten We werken namelijk met mensen en mensen maken nu eenmaal fouten. Het verschil is: we maken niet alleen de fouten. We zetten ze ook recht, delen ze en vieren ze. Dat is de enige manier waarop je jezelf en het team kan ontwikkelen. Dat is iets wat ons kenmerkt.”

“Daarnaast hebben we allemaal dezelfde instelling: work hard, play hard”, vertelt Gerard. “Onze projecten duren over het algemeen niet maandenlang. Dit zorgt ervoor dat we in een korte periode flink moeten knallen. De investering die we daarin met het team hebben gedaan, begint nu zijn vruchten af te werpen. We kunnen nu nog verder gaan groeien. Zo starten we in september met een nieuw traineeship. Door middel van dit traineeship, hopen we nog meer nieuwe talenten aan ons team te kunnen toevoegen. Talenten die ons vertrouwen, de zelfstandigheid en de vrijheid aankunnen. Talenten die samen met ons willen bouwen aan de ontwikkeling van ddots.”

Samen met KWEEKERS ontwikkelen

Vooruitstrevend als dat ddots is, liggen de doelen voor de aankomende periode al vast. Zo gaan wij mee in de strategie van KWEEKERS en zal de focus verschuiven naar de gezondheidszorg. Daarmee vormen we samen, en met partners MOOQE en SCHERPP, de KWEEKERS Groep en kunnen we een totale propositie aan klanten aanbieden. Gerard: “We zijn trots dat we onderdeel mogen uitmaken van de KWEEKERS Groep. Mede door KWEEKERS kunnen wij de grote ontwikkelingen ook doormaken. Wij worden door hen bijgestaan op ondersteunende processen zoals facturatie en verloning. Dat maakt het voor Koen en mij mogelijk om ons bezig te houden met ondernemen en de groei van ddots.”

‘Connect with ddots’

Als je Gerard vraagt om een van zijn hoogtepunten met ddots te beschrijven, noemt hij het ‘connect with ddots’ evenement van afgelopen juni. Dit evenement werd georganiseerd door het team van ddots, op het hoofdkantoor van Mendix. Deze dag stond in het teken van kennisdeling over Mendix met alle connecties binnen het netwerk. Gerard: “Persoonlijk ben ik met de organisatie van het evenement enkel inhoudelijk bezig geweest: wat is de inhoud van de workshop? Hoe ziet de documentatie eruit? Hoe gaan de bezoekers door de app heen? De rest van de organisatie van het evenement heeft ons team opgepakt. Het kippenvelmoment kwam voor mij op de dag zelf. Gedurende het evenement zag ik daar mijn team staan. Iedereen stond in zijn eigen kracht. Koen en Marnix op het podium, en Joeri, Martijn en Laura tussen de klanten. Aan het eind van de dag verliet iedere bezoeker het pand met een grote glimlach, inclusief ikzelf. Ik ervaarde een groot gevoel van trots. Het was zo’n groot succes, dat we het evenement op 22 september opnieuw gaan organiseren.”

“Dit evenement liet goed onze manier van werken zien”, vertelt Gerard. “We werken resultaatgericht. We geven onze medewerkers een opdracht mee en willen het resultaat zien. Hoe dit resultaat behaald wordt, dat is aan hen. Daar komen onze eigenschappen van vertrouwen, zelfstandigheid en vrijheid ook weer in naar voren. Ik geloof in de kracht van deze manier van werken. Ik geloof erin dat deze manier ons nog veel verder gaat brengen!”

Het mooie aan dit evenement is bovendien dat het verschillende doelgroepen samenbrengt. AFAS fanatiekelingen die benieuwd zijn hoe ze het maximale uit het applicatielandschap kunnen halen, Mendix fans die de krachtige samenwerking van Mendix applicaties met de software van AFAS willen ervaren én potentiële nieuwe collega’s die eerst kennis willen maken met onze manier van werken en cultuur.

Word lid van team ddots

Vind jij het ook heel belangrijk dat je zelfstandig kan werken met veel vrijheid en vertrouwen? Zie jij het zitten om samen met een jong en dynamisch team te werken aan een snelgroeiend ddots? Klik op onderstaande button en bekijk snel al onze openstaande vacatures!

ddots brochure mockup

Download jouw ddots brochure